כלכלה שיתופית – למנף, לשתף, לחסוך

יצא לכם לנסוע עם Uber, לשכור דירה דרך Airbnb או לקחת הלוואה מ-Blender? מזל טוב: אתם צרכנים של כלכלה שיתופית. הענף של כלכלה שיתופית מתבסס על הרעיון שעודף בנכסים או במשאבים של אדם אחד, הפוגש ביקוש של אותם נכסים או משאבים אצל אדם אחר, מאפשר מסחר חסכוני וחכם ביניהם. הכלכלה השיתופית חוצת שווקים: היא מאפשרת לנו להשכיר את הדירה שלנו לטווח קצר, להתפרנס כנהגי מוניות לעת מצוא, להלוות וללוות כספים, לשכור אופניים, להפיק מוזיקה ועוד ועוד.

איך זה בדיוק עובד? הינה שלוש פלטפורמות דיגיטליות המבוססות על מודל הכלכלה השיתופית – מהבולטות והחלוציות בתחומן.

Airbnb – כלכלה שיתופית של השכרת דירות

גם אם לא יצא לכם להשתמש בפלטפורמה של Airbnb, בטוח שמעתם עליה. אבל מה היא בעצם עושה? Airbnb היא פלטפורמה אינטרנטית, שמאפשרת לבעלי דירות להשכיר את הנכס שלהם לאנשים אחרים לטווח קצר. באמצעות ממשק פשוט ויעיל, הכולל מנגנון הזדהות בונה אמון, מרכיב המלצות ייחודי ומתן חוות דעת לאחר השהות, Airbnb חושפים את הדירה שלכם לעשרות אלפי תיירים ששוטפים את העיר. כעת הבחירה בידם: לשלם מחיר גבוה בבית מלון או לישון בדירה מגניבה בלב העיר במחיר סביר. במקרה של Airbnb כולם מרוויחים. השוכר חוסך כסף, המשכיר ממנף את הדירה, ו-Airbnb גוזרים קופון קטן.

עם הצלחה לא מתווכחים. Airbnb יצרה מהפכה בעולם השכרת הדירות ושינתה לגמרי את חוקי המשחק בענף התיירות. כחצי מיליארד איש במאה ערים שונות ברחבי העולם השתמשו עד כה בשירותיה, ומדי לילה שני מיליון בני אדם מניחים את הראש על הכרית באחת ממאות אלפי הדירות הרשומות באתר. לאחרונה החלו בתי מלון להשכיר חלק מהחדרים שלהם ב-Airbnb. כך נראית מהפכה.

Blender – כלכלה שיתופית של הלוואות בין אנשים

בשנים האחרונות החלו להופיע בשוק פלטפורמות דיגיטליות שיתופיות עוקפות בנקים, המאפשרות לכם ללוות זה מזה בקלות, בתנאים טובים וכמעט ללא בירוקרטיה.

אחת המוצלחות והבולטות שבהן היא פלטפורמת השיתוף הפיננסית Blender – הלוואה בין אנשים. הרעיון פשוט: מצד אחד יש אנשים עם עודף בחשבון הבנק שלהם, שיקבלו ריבית אפסית על הפקדת הכסף בחיסכון או בפיקדון. מצד שני יש אנשים שזקוקים להלוואה אך הבנקים מרימים בפניהם קשיים בקבלת ההלוואה, או שמציעים להם הלוואה בריבית גבוהה. בזכות מנוע אלגוריתם משוכלל, Blender מחברת ביניהם, מאמתת את היכולות שלהם ומאפשרת את מתן ההלוואה. הלווים נהנים מריבית נמוכה יחסית, המלווים מתשואה יפה, והבנקים נאלצים להתמודד עם תחרות בלתי צפויה שגורמת להם להיטיב עם לקוחותיהם.

חסכוני, משתלם ויעיל – לכולם.  

אובר – כלכלה שיתופית של נסיעות

האידיאולוגיה הקפיטליסטית חינכה אותנו להאמין שרכוש פרטי הוא קדוש, ובכך מנעה מאיתנו להפיק רווחים מאחד המשאבים הבסיסיים העומדים לרשותנו – הרכב שלנו.
אבל יש אנשים שבאמת חושבים מחוץ לקופסה, כמו גארט קמפ וטראוויס מאליק, שבשנת 2009 ייסדו את חברת "אובר". באמצעות אפליקציה נוחה למשתמש הם אפשרו לכל בעל/ת רכב בעולם להפוך את הרכב למונית ולהשלים הכנסה יפה מהצד. אחרי הכול, הרכב שלנו, כמו הדירה במקרה של Airbnb, כבר קיימים ממילא – אז מדוע לא למנף אותם להפקת רווחים? 

עם הזמן הרחיבה "אובר" את פעילותה גם להובלות, משלוחי אוכל ועוד. נכון ל-2019 אובר פעילה ב-66 מדינות, ומספקת שירות של 14 מיליון נסיעות מדי יום ו-91 מיליון צרכנים פעילים מדי חודש. אובר שינתה את תרבות התחבורה בעולם, הוזילה דרמטית את הנסיעה והכי חשוב – צמצמה משמעותית את נזקי זיהום האוויר.  
דירות, רכבים, הלוואות... כל מה שאתם צריכים זה לחשוב על נכס או משאב כלשהו, שבכל מקרה אתם מחזיקים ברשותכם. ואז למנף, לשתף ועל הדרך לחסוך ולהרוויח. משם – השמיים הם הגבול.     

עוד כתבות במגזין

מסלולי מרוצים שתוכלו לנהוג בהם

הכירו את מסלולי המרוצים האגדיים באירופה שגם יאפשרו לכם לקחת את מכונית המסלול שלכם למקום הכי טבעי עבורה.

טיפים מוכחים להפחתת צריכת הדלק

שינויים קטנים בהרגלי הנהיגה יכולים לחסוך לנו הרבה דלק, והינה שבעה כאלה שתוכלו ליישם מייד.

שיפורים לרכב

אל מול האופנה החדשה לבצע שיפורים ברכב, חשוב לשאול מה מותר לעשות ובהתאם לכך להבין האם כדאי לבצע שיפורים ברכב.